Journalism & Communication

Om mig som yrkeskunnig journalist och kommunikatör

Min passion för att arbeta inom media vaknade då jag som 13-åring var med i tv-serien Station T på Svenska YLE. Jag insåg att skapande, uttryckande och kommunicerande både framför kameran och bakom den var något jag ville vara med om också i framtiden. Jag gillade också det kreativa samarbetet starkt, kanske eftersom jag vuxit upp i en stor familj med många olika åsikter och personligheter.

Då Station T lades ner flyttade jag över till Radio Extrem och var med i olika radio program. Jag gjorde också intervjuer med olika idrottare på flera evenemang, som exempelvis Stafettkarnevalen. Jag insåg att intervjuandet var något jag verkligen gillade, speciellt i idrottssammanhang då jag själv har idrottat hela livet – från och med 12-årsåldern på nationell nivå. Genom de upplevelserna utvecklade jag förmågan att samverka och intervjua olika människor i olika situationer, där det inte alltid går som förväntat, vilket gjorde att jag lärde mig att vara beredd på att använda kreativa lösningar och alternativa metoder i olika sammanhang.

Ett par månader innan jag började mina studier inom Journalistik på Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors, började jag arbeta på ett PR företag inom marknadsföring av olika produkter. Jag jobbade också ibland på ett företag som ordnade olika evenemang, och insåg att kommunikation inom företag är något jag gärna skulle arbeta med. Jag blev erbjuden ett jobb som webbredaktör för en idrottsförening och jobbade där en tid, tills studierna började och jag tog beslutet att satsa på studierna i journalistik som under det första året tog en hel del tid. Under dessa månader lärde jag mig hur stor del kommunikation är av flera företags verksamhet och hur man kan använda sig av kommunikation i affärslivet.

Under mina studier på Svenska social-och kommunalhögskolan (soc&kom) arbetade jag på Finska Notisbyrån (FNB dvs. STT-Lehtikuva). Jag gjorde en hel del intervjuer och översatte texter från finska till svenska och också från engelska till svenska. Eftersom jag är helt tvåspråkig löpte översättandet bra och jag insåg vilken nytta det är att kunna både kommunicera och skriva löpande på tre olika språk.

Under min utbildning på Svenska social- och kommunalhögskolan i Finland fick vi lära oss att arbeta med radio, tv och tidning i form av intensiva produktionsperioder (Smocka) och samtidigt fick vi också fördjupad kunskap på det teoretiska planet i form av forskningsmetodik och vetenskapsteori. Jag har därmed fått kunskaper på både det teoretiska och praktiska planet och upplever också att jag utvecklat et kritiskt tänkande i min utbildning. Dessa kunskaper är i ständig förändring då medielandskapet ständigt förändras, på både ett praktiskt och teoretiskt plan, vilket är något jag lärt mig i min utbildning i Finland och också under ett utbytes år på University of Technology Sydney (UTS).

Mitt år i Sydney gav mig fördjupade kunskaper i olika kulturer eftersom jag träffade journalistikstuderanden från olika länder och gav mig också bättre färdigheter i det engelska språket. Jag gjorde två små biämnen, ett i Public Relations och ett i Creative Writing, båda inom kommunikation med journalistiska inslag. Jag deltog också i en kurs i folkmord, vilket anknöt till mina studier i historia vid Åbo Universitet.

Studierna i historia har gett mig en bra grund att bygga på som samhällsvetare, och mitt intresse i olika kulturer och religion är också en viktig byggsten i basen av min yrkeskunnighet som kommunikatör och journalist.

Överlag har jag rest mycket på grund av idrottandet och har också den vägen fått ett brett nätverk av vänner och bekanta som kommer till stor nytta i det journalistiska arbetet.

Som journalist är jag väldigt mångsidig och ivrig att lära mig nytt, vilket är centralt i ett landskap av mediekonvergens. Jag är också väldigt intresserade av samhälleliga problem och av etik, vilket jag fått mera smak av via bloggandet. Bloggandet har lärt mig hur olika människor tolkar texter och att opinionsjournalistik alltid kommer att väcka opinion, både för och emot. Jag har också lärt mig att producera text väldigt snabbt och att hantera olika situationer, vilket fått mig att mogna som journalist och som person.

I framtiden kommer jag att göra en MBA (Masters of Business administration) i USA. Jag kommer att studera och idrotta för skolan University of Tennessee Martin och ser fram emot att fördjupa mina kunskaper inom företagsekonomi och administration.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s